Chefchaouen
Chefchaouen ligt zo’n drie kwartier rijden van de Middellandse zee in het binnenland. Het ligt in het Rifgebergte. Het bergstadje, blauwe stad genoemd (ca. 35.000 Inwoners) ligt op ca. 600 m hoogte in het nationaal park Talassemtane. De eerste keer dat ik het stadje bezocht was in 2008, al weer 10 jaar geleden. Vanuit Tetouan; de grote stad in het noorden reden we met mijn familie, vrouw, twee kinderen en schoonzus Marian en zwager Gerard, begeleid door Farah en Mosien, die het stadje erg goed kennen, naar Chefchaouen. We wilden dit wereldberoemde stadje in Marokko niet missen. Naast Marrakech, Agadir, Tanger en Rabat is Chefchaouen één van de bekendste bezienswaardigheid. Chefchaouen was begin vorige eeuw verboden om te bezoeken voor westerlingen, omdat het onderdeel uitmaakte van het Rif-Republiek van Abdel Krim. Via de Route National reden we naar de kruising van waaruit je een prachtig uitzicht heb op het stadje, die je dan linksaf neemt en via diverse haarspeldbochten naar Chefchaouen voert.
Oude binnenstad
Dat Chefchaouen de blauwe stad van Marokko wordt genoemd is meteen duidelijk als je naar binnen rijdt. Alles is blauw geschilderd en ligt prachtig tegen de bergen aan. Er is een gezellige bedrijvigheid in de stad. Het is schoon. Parkeren wordt je gemakkelijk gemaakt door de wachters die voor enkele dirhams je begeleiden naar een parkeerplaats en de auto voor je bewaken. De sfeer is erg gemoedelijk, mensen zijn erg gastvrij.
Farah en Mosien gidsen ons door de stad. Ze vertellen over de geschiedenis en over de bezienswaardigheden met veel enthousiasme.
In het centrum bevindt zicht de Medina (oude stad). De Medina is niet toegankelijk voor auto’s, de steegjes zijn te smal. Te voet is het prima te doen. Wel zijn de straatjes erg steil. Hier is alles te koop, alle ambachten worden hier bedreven. Alhoewel het vrij druk is, voelt het erg relaxed aan om hier te zijn. Er zijn natuurlijk verkopers die zich opdringen maar dat is beperkt.
Veel restaurants bieden zich aan, vooral op het centrale plein. Wij kozen ervoor om op advies van onze vriend Zohair om te kiezen voor restaurant Hassan. Daar hebben een heerlijke Taijne gegeten.
Zeker de moeite waard
De eerste kennismaking met Chefchaouen is ons erg bevallen. Na ons eerste bezoek in 2008 zijn we er meerdere keren geweest, alleen of met een gezelschap. Zo kennen we inmiddels een winkeleigenaar die mooie handtassen op verzoek maakt, maar hebben we ook nog meer goede eettentjes leren kennen. Een volgend bezoek zal nog zeker volgen, er valt nog zoveel te zien.
Nu vanuit ons appartement in de badplaats Oued Laou, is Chefchaouen nog makkelijker te bezoeken. Vanaf Oued Laou ben je in veertig minuten in Chefchaouen.
Tot zover. Meer verhalen, tips en foto’s volgen over Chefchaouen en andere plaatsen in Noord-Marokko die de moeite waard zijn.